Classic Car Tour Sierra Nevada

Op weg van Marbella naar Granada/Guadix reden we langs La Canada,  het shopping center aan de A7, ten noorden van Marbella, en  kwamen bij mij weer de vele gebreken die dit center vertonen naar boven. Met een lay-out waar menig shopping center zich voor zou schamen, een verticaal transportsysteem wat nergens op slaat; met  roltrappen en liften  gewoon op de foutieve plaats. Menig bezoeker vraagt zich af waar hij/zij zich in dit doolhof  bevindt.  Het functioneert dan ook bij gebrek aan beter. En van omzethuren heeft men hier nog nooit gehoord, met gevolg dat op termijn  met het toenemen van online

shoppen,  de leegstand zal toenemen. Het heeft dan ook terecht nooit een vermelding gekregen in het

internationale vaktijdschrift Shopping Centers Today, van de International Council of Shopping Centers. Dat in tegenstelling tot  het Wijnegem Shopping Center nabij Antwerpen waar we begin jaren 90,  als projectleider verantwoordelijk waren voor de planning en realisatie.

Maar goed we  lieten het links liggen , en waren op weg met een klein aantal klassiekers naar Monda, via de A357  naar  Castillo de Monda om daar weer eens uitgebreid  aan de koffie te gaan. Zwaaiden even af naar rechts om door Ojen te rijden. Altijd interessant om via de scherpe haarspelt bochten net boven Ojen weer op de A357 uit te komen. Konden met de 4 klassiekers , variërend van een oude Volkswagen, en mijn  Triumph van 1968, tot een  Morris Minor en een Morgan vlak voor de poort van het kasteel parkeren. De Volkswagen (Kever)  is in NL het  meest populaire oldtimermerk want daarvan rijden er nog  18.700 stuks rond van 40 jaar en ouder. Waarmee dan gemiddeld 1.700 km per jaar wordt gereden.

Werden verwelkomt door Arjan v.d. Vrande  één van de drie  NL eigenaren. Zij hebben dit oude lang leegstaande kasteel,   sinds 2016,   omgetoverd tot een boutique hotel/restaurant. Gelegen op de top van de La Villeta heuvel in de Sierra de las Nieves in het pitoresque witte dorp Monda. Hier hebben de Phoeniciërs, Romeinen en Moren hun sporen achter gelaten. Na een uitgebreide koffiepauze ging het in sneltrein vaart, in convooi, verder via Coin, Alhaurin el Grande en Cartama, om ten noorden/oosten  van Malaga over de A7 bij San José  de autoweg te verlaten om over de MA3101 naar Venta El Tunel te rijden, om ons daar aan te sluiten bij de overige deelnemers aan de weekend tour naar de grotten van Guadix,  ten noord oosten van Granada.  Reden dan uiteindelijk met zo’n 17 old – en youngtimers in de richting van Granada, met berghellingen van meer dan 15% op  een hoogte van ruim 1.800 m en zagen  over onze rechterschouder de toppen van de Sierra Nevada met de Mulhacén top op ruim 3.485 m. boven  de zeespiegel. Enkele sneeuwrestanten waren nu eind september nog waarneembaar.  Schitterende rit, waar we in NL alleen maar van kunnen dromen. Kwamen dan na een lange rit van ruim 2 uur rijden via de A92 uit in Benalúa de Guadix, waar we voor 2 nachten verbleven in Cuevas La Granja. Een hotel waar we in echte Cave/Grot kamers sliepen. Slechts één voordeur met één raam, waarachter de keuken, de slaap – en badkamer in de berg waren uitgehouen. De slaapkamer lag diep in de bergwand en had een hoog plafond en  geen natuurlijke ventilatie, doch wel een constante temperatuur van 18 tot 21 C zowel in de winter als in de  zomer. En   muisstil. Hier in Guadix vindt men nog altijd zo’n 2000 grotwoningen waar de lokale bevolking in woont. Sommige van deze grotwoningen zijn  wel 500 jaar oud.   Hadden s-avonds met alle 34  deelnemers van de SOL club tour een diner in het restaurant van  het  Cave Hotel. Prima eten, doch van een  conversatie met je tafelgenoten  was,  vanwege de erbarmelijk slechte akoestiek,   in dit restaurant nauwelijks sprake. Met gevolg dat ik af en toe de zaal moest verlaten om mijn gehoortrommels  weer tot bedaren te laten komen. Een typisch Spaans probleem. Vind maar eens een goed restaurant met een goede akoestiek.

De volgende dag reden we onze eigen tour over de noordelijke rand van het gebergte van de Sierra Nevada en gingen van Guadix via de GB4104 en de GB3201 in de richting van Granada, met prachtige vergezichten tot aan de Carcabal berg met een hoogte 1964 m. Kwamen door dorpen als La Peza en Tocón waar de tijd stil staat.

De zondag tour was de laatste dag, met een totale lengte van bijna 200 km. die ons van het Cave Hotel bracht naar Torrox Costa nabij Vélez-Malaga. Via de A337 ging het naar het zuiden en reden over perfect geasfalteerde smalle binnenwegen  dwars door de Sierra Nevada, met schitterende uitzichten   op een hoogte van ruim 2600 m met ruige bergtoppen en via de  A348 terug naar de kust. Een prachtige rit, die ik in de winter niet zo snel zou rijden. Smalle wegen, waar 2 auto’s elkaar nauwelijks konden passeren,  met lange vertikaal geplaatste  “bonen staken”/ stokken langs de weg die in de winter de sneeuw lijn markeren. Kwamen uiteindelijk uit bij Motril om  de kustweg de N340 naar het westen te volgen. Hadden dan in Torrox Costa in het  “ TK restaurant “  buiten op het terras een afscheidslunch. Hier geen problemen met de akoestiek.


Pieter van de Lustgraaf.

Terugblik very special edition studiereis 2020

Niet naar Frankrijk, en uiteindelijk ook niet naar Aviodrome. Last-minute boekten we onze studiereis reis om naar een online reis met bijna 40 deelnemers. Mokerslag voor het Nederlandse toerisme Thijs de Groot, programmamanager Destination Development bij NBTC liet zien hoe corona het Nederlandse toerisme hard raakt. We verwachtten begin dit jaar 21 miljoen buitenlandse bezoekers … Lees verder

In deze situatie moet je heel dicht op je klant gaan zitten, ze letterlijk naar binnen halen’

Gertjan Slob – directeur Onderzoek bij Locatus en voorzitter van de NRW-commissie Kennis & Innovatie – gaf NRW-leden tijdens een webinar antwoord op hun vragen over de Corona Impact & Recovery Index die Locatus half september publiceerde. Heb je het webinar gemist of wil je de antwoorden nog eens teruglezen? Hieronder vind je de Q&A. … Lees verder

Dit is de jury van het NRW Marketingfestival 2020

Het NRW Marketingcongres is ieder jaar weer een event waar met veel plezier naar wordt uitgekeken. Niet in de laatste plaats omdat tijdens dit event de NRW Marketing Award wordt uitgereikt. Dit jaar kan er helaas geen live congres plaatsvinden. Daarom staat de gehele maand november in het teken van de NRW Marketing Award: special … Lees verder