Green Retail Academy
2019

In de afgelopen jaren zijn wij op de hoogte gebracht en gehouden van de huidige/toekomstige wet- en regelgevingen  tijdens de “Green Retail reeks”. We zijn op (Green Retail) Expedition geweest, gekeken naar de (Green Retail) Next Step en (Green Retail) Next level  en tijdens ons laatste Green Retail Make it happen congres hebben we  voorbeelden gekregen hoe deze nieuwe wet- en regelgevingen toegepast kunnen worden.

Dit jaar nemen wij jullie mee de schoolbanken in met de Green Retail Academy. Wat zijn de laatste ontwikkelingen, hoe is dit toe te passen en wat moet jij hiervoor doen? Aan de slag dus!

Zet 26 november 2019 in je agenda en schrijf je nu in, maximaal 100 plaatsen.

Wanneer: dinsdag 26 november 2019
Inloop: 14.30 uur
Waar: WUR (Wageningen University & Research)

Bekijk hier de Voorlopige deelnemerslijst Green Retail Academy dd. 19-11-2019

Locatie

Wageningen Universiteit in het Impulse gebouw. Impulse is gehuisvest in gebouw 115 Stippeneng 2, Wageningen Campus.

Parkeren

Direct bij de hoofdinvalswegen van Wageningen staat Wageningen Campus aangegeven. Volg op de campus de P-route naar P3. Vanaf alle grote parkeerplaatsen staat de route aangegeven naar de afzonderlijke gebouwen op de campus. Het gebouwnummer van Impulse is 115.

Let op: Het is nog zo’n 5 minuten lopen van de parkeerplaats naar Impulse. Auto’s die geparkeerd staan buiten parkeervakken kunnen een boete krijgen.

Wageningen University & Research

Het congres zal plaatsvinden op de WUR (Wageningen University & Research). De WUR is al twee jaar achterelkaar uitgeroepen tot de groenste universiteit van de wereld.

“Wageningen University & Research (WUR) is de meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste GreenMetric ranking van de Universitas Indonesia (UI), waar Wageningen voor het tweede jaar op rij de eerste plek inneemt. Lees hier het hele artikel.”

“WUR is partner in het Wagenings klimaatplan. Wageningen University & Research onderschrijft samen met inmiddels 18 ‘klimaatpartners’ het Klimaatplan Wageningen 2017-2021. Het doel van het plan is de komende jaren grote stappen te zetten op weg naar een klimaatneutraal Wageningen. Hiervoor worden tal van projecten uitgevoerd. Ook WUR wil een bijdrage leveren aan de grote klimaatopgave en zal zich hiervoor zowel op eigen initiatief als samen met andere partners actief inzetten.”

Programma

 • 14.30 uur  –  Ontvangst
 • 15.00 – 16.00 uur –  Plenair gedeelte:
  • Presentatie WUR als meest duurzame universiteit van de wereld
  • Presentatie Albron over het The Green House initiatief in winkelgebieden
  • Innovatietrein met 5 korte pitches van zeer inspirerende en praktische innovatieve oplossingen
  • Presentatie Innovation Lighthouse; een initiatief van Redevco en The Student Hotel
 • 16.00 – 17.15 uur –  Keuze uit 6 verdiepingsessies met onderwerpen variërend van “how to – change management” tot green leases, casus Middelburg en Nijmegen en de visie van de bankensector.
 • 17.15 uur  –  Afsluitende borrel

Plenair programma

 • Erna Maters | Beleidsmedewerker – WUR

Welkom door Erna Maters over de “Duurzaamheid op Wageningen campus“. Wat maakt Wageningen Campus de duurzaamste Universiteit ter wereld?

 • Ernest van de Voort | Directeur Business Development, Marketing & Concepts – Albron Horeca & Hospitality

“Broedplaats voor circulariteit”

Eten & drinken verbindt mensen. Tijdens deze verbinding, ongeacht of deze zakelijk of informeel is, zijn mensen doorgaans meer toegankelijk voor nieuwe inzichten en andere ideeën. The Green House is een initiatief van Albron; het is een plaats waar mensen elkaar treffen en waar circulariteit overal en steeds aanwezig is, waar mensen bewuster worden en geëngageerd raken over hoe we anders om kunnen gaan met de wereld. Ernest neemt ons mee in dit haalbare, financieel houdbare en dus schaalbare concept.

 • Anke Kampschreur | Director – Innovation Lighthouse

“Innovation Lighthouse – van idee naar impact”

Innovation Lighthouse is een platform waarin partners uit de vastgoedsector, innovatiesector en wetenschap samenwerken om gebouwen duurzamer te maken. Via living labs worden duurzame innovaties uitgetest in bestaande gebouwen van onze partners. Om van te leren, kennis met elkaar te delen en om de implementatie te versnellen. Anke Kampschreur vertelt hoe ideeën kunnen worden omgezet in uitvoering en welke projecten al lopen voor retail vastgoedeigenaren. Dit initiatief is opgericht door The Student Hotel en Redevco. Belangrijke partners en supporters zijn Wageningen University, Aermont, Cisco, Loyens & Loeff en Holland Contech & Proptech.

Innovatietrein

 • Rom van Oers | Key Accountmanager – ThermIQ

“HR Infrarood verwarming van ThermIQ in de winkel” 

Over zijn missie voor duurzame verwarming binnen de retail sector in het kader van de energietransitie. Wat zijn de innovatieve toepassingsmogelijkheden van de hoog rendement Infrarood warmtepanelen in de retailsector?

 • Vincent Ruijter | Directeur – iwell

“Batterijen voor Winkelvastgoed met een verdienmodel!”

Wij versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen maken we de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met Cube, onze slimme batterij zetten wij vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld.

 • Laurens Drogendijk | Oprichter & Directeur – Band op Spanning

“Banden op Spanning”

Met de Slimme Bandenpomp op het parkeerterrein kan elke winkel concreet de autobezoekers gemak en service bieden door gratis te helpen de banden op spanning te brengen. Dat scheelt 2% brandstof en CO2-uitstoot en bovendien rijdt iedereen weer veilig naar huis en kan zo 100 euro per jaar besparen.

 • Karst Wouda | Algemeen directeur – Vorm Martini

“Circulair interieur, bent u er klaar voor? De consument wel!”

Zij willen graag gebruik maken van het podium op het congres om te vertellen wat zij doen in verduurzaming winkel inventaris en circulaire verwerking van materialen.

 • Wilfred van de Plas | CCO & Co-founder – Simaxx

“GUIDING ENVIRONMENT: elk gebouw in de toekomst een empathisch gebouw”

Wilfred van der Plas is co-founder van Simaxx, een bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van een smart building platform en dat ook uitrolt. In het dagelijkse leven is vooral bezig met verbinden en ontwikkelen om te komen tot gebouwen die echt slim zijn. In zijn pitch gaat hij in op het empathisch maken van gebouwen, hoe die kunnen invullen en aanvoelen dat de gebruiker nodig, en hoe zij daar invulling aan geven en inspireert met de voorbeelden waar ze nu aan werken.

Break-Out Sessies

 • Henk Hofstede | ABN Amro Sector Advisory – ABN Amro

“Duurzaam richting 2030 – Wat vindt de consument en wat kun je als retailer morgen doen?”

Q&A en ABN AMRO hebben verdiepend onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in retail op het gebied van duurzaamheid. Deze visie van retailexperts is gecombineerd met consumentenonderzoek met als doel om de retailbranche te inspireren tot verdere verduurzaming. Henk Hofstede geeft waardevolle experttips waarmee iedere retailer morgen aan de slag kan.

 • Eelco van IJken | Klimaatgerust

“Voorbij de split-incentive?! Een maatstaf voor het eerlijk verdelen van kosten en baten”

Loop je ook tegen problemen aan rondom de split-incentive? Je wilt gaan verduurzamen als verhuurder of als huurder, maar de ander wil niet meewerken? Hiermee omgaan is een beste uitdaging en daarom leidt dit vaak tot vertraging of er gebeurt verder. Om dit te voorkomen heeft de Climate Neutral Foundation een simpele maatstaf gemaakt om de kosten en baten van verduurzaming inzichtelijk te maken en daarna tot een eerlijke verdeling te komen van deze kosten en baten tussen pandeigenaar en huurder. Het model is ontwikkeld, getest en gevalideerd met ondernemers en eigenaren van commercieel vastgoed in Nijmegen. Wil je ook weten hoe jij het model werkt en hoe je het kunt inzetten? Doe dan mee met een van onze workshopsessies!

 • Roosje de Vries | Managing Director – RDV Bureau

“Change your mind and create new results”

Onze missie, Parijs 2050, vraagt om een nieuwe kijk op vastgoed en hoe daarmee om te gaan. Verschillende voorbeelden laten zien hoe dat kan, maar zijn die ook een op een kopieerbaar of dienen wij zelf ook nieuwe gedachtes te vormen om die voorbeelden zelf te kunnen gaan implementeren? Hoe werkt ons gedachtenproces en hoe krijgen wij derde partijen mee in de noodzaak en de behoefte om ook nieuwe gedachtes te vormen en dus tot nieuwe acties over te laten gaan? Roosje de Vries is zakelijk adviseur, coach en trainer en houdt zich bezig met veranderprocessen binnen organisaties. Tevens is Roosje NCS (Neuro Change Solutions) consultant en neemt ons mee in wat we zelf kunnen doen om tot een ander resultaat te komen. Als wij Parijs 2050 willen gaan halen zullen wij uit onze comfortzone moeten stappen en nieuwe gedachtes en derhalve nieuwe acties gaan creëren.

 • Harry de Goede | Coördinator Rijksdienst  – RVO

“Ondernemen(!) Energie-besparen en Geld verdienen”

“Paris-proof” betekent voor heel Nederland een behoorlijke inspanningsverplichting om het energieverbruik te reduceren. Welke bijdrage kan er door de RETAIL nu al worden geleverd. Wat is er mogelijk bij uw bedrijf, zijn er mogelijkheden voor financiering. Veel vragen, veel mogelijke oplossingen. Deze workshop kan u helpen om uw eigen route te verkennen. We nodigen je van harte uit om een eigen case in te brengen!

 • Lizzy Butink | a.s.r. real estate – Duurzaamheidsmanager & Michael Noordam | Owner –  VOCUS Architecten

“De transitie van je portefeuille naar Paris Proof versnellen?”

VOCUS Architecten en a.s.r. real estate nemen je mee in hun ervaring bij de renovatie van het gerenoveerde winkelcentrum in Middelburg. Hier is al tijdens de planvorming het effect van de geplande renovatiemaatregelen op de Paris Proof norm inzichtelijk gemaakt voor een optimaal resultaat. Het energieverbruik is uiteindelijk van 345kWh/m2 naar 138 kWh/2 gegaan.

Locatie

Wageningen University Research
Impuls gebouw 115
PD, Stippeneng 2, Wageningen

Direct bij de hoofdinvalswegen van Wageningen staat Wageningen Campus aangegeven. Volg op de campus de P-route naar P3. Vanaf alle grote parkeerplaatsen staat de route aangegeven naar de afzonderlijke gebouwen op de campus. Het gebouwnummer van Impulse is 115.

Let op: Vanaf de parkeerplaatsen is het nog zo’n 5 minuten lopen naar het gebouw Impulse.

Inschrijven

Bij deze verklaar ik mij akkoord met de NRW Privacy & Disclaimer Statement. (verplicht)

Alle leden, vrienden en participanten van Blue Building Institute, DGBC, INretail, IVBN, NeVaP, NRW, Retailagenda, Platform Duurzame Huisvesting, Vastgoedbelang, Vastgoedmanagement Nederland en VGO zijn van harte welkom.

Uitkomst Hackathon “Hack het centrum!”: de stad is van ons

Het is 7 jaar geleden dat ik bij NRW kwam werken. Een magisch getal. Een heilig getal zoals je wilt. Het getal dat veel in sprookjes voorkomt. Een geluksgetal. Rome is gebouwd op 7 heuvels. En natuurlijk 7 magere jaren en 7 vette jaren. 2013 was een matig jaar. De economie kromp met 0,7 procent … Lees verder

Live stream Expertsessie Single Huishoudens (ook voor niet-leden)

NRW Hackathon: “Hack het centrum”