Thema 2020 – Inzichten & Vergezichten

“Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft”. Dit inzicht leerde ik van Carlo van de Weijer op onze Researchbijeenkomst in februari. En vervolgens nam hij ons op zeer geestige manier mee in de mogelijke toekomst van zelfrijdende auto’s. Een goed verhaal – gebracht met humor – blijft heerlijk hangen.

Betekeniseconomie

En zo heb ik veel meer mooie inzichten meegekregen van onze sprekers en deelnemers aan de NRW bijeenkomsten in het afgelopen jaar. Duurzame oplossingen van Thomas Rau waaruit blijkt dat het klimaatakkoord wél haalbaar is. Een waarschuwing voor de gevolgen van de decadente samenleving, door de verhalenvertellers Breukers & Godrie. “De binnenstad is eigenlijk het meest verwaarloosde stadsdeel van onze gemeente”, zei wethouder Economie van Hengelo op ons PROVADA-podium. “Wat waren de guiding principles 15 jaar geleden bij de herontwikkeling van Hoog Catharijne, en welke gelden nu nog steeds?”, volgens ULI. “Na de belevingseconomie breekt nu het tijdperk aan van de betekeniseconomie”, zegt Kaj Morel – Lector New Marketing aan de Avans Hogeschool. Het zijn uitspraken, lezingen, onderzoeken en gesprekken die je aan het denken zetten. En dat is precies wat we proberen te doen op onze bijeenkomsten.

Verbeelding en verwondering

Ook vergezichten zijn enorm inspirerend. Onze scenarioplanningstraject biedt een doorkijk naar de wereld in 2025. Veel verder vooruit kijken heeft nauwelijks zin. Dan wordt het al snel sciencefiction in de retailsector. Om de resultaten te delen hebben we gekozen voor vier podcasts. Dit bleek een krachtig middel waarbij iedereen zijn eigen verbeelding kon aanspreken. En ieder scenario is voorzien van een pakkend beeld, prachtig vormgegeven door onze ‘vaste’ ontwerper, Jeroen van Heemskerck Düker. Hierdoor zijn de vergezichten echt gaan leven.

Natuurlijk leverde de studiereis naar China ook zeer boeiende vergezichten op. Online en offline bestaat feilloos naast elkaar. Geen verdringing maar aanvulling. En reisgenoot Willem Krzeszewski van woningcorporatie Staedion vroeg zich verwonderd af waar al die miljoenen Chinezen hun elektrische scooter opladen, aangezien de meesten in hoge torenflats wonen. Wat een goede vraag. Door met veel verschillende deskundigen op stap te gaan, leer je steeds met nieuwe ogen kijken. Dat hoort bij NRW.

The Times They Are A-Changin’

Ik ben blij met ons thema voor 2020: Inzichten & vergezichten. Zowel als leidraad voor onze nieuwe bijeenkomsten, als ook voor NRW zelf. In het nieuwe jaar willen we de tijd nemen om samen met het bestuur en onze leden scherper te formuleren waar NRW voor staat. Zijn we als kennisplatform zichtbaar en herkenbaar genoeg? Welk verhaal willen we vertellen? De afloop kan ik niet voorspellen maar ik ben er van overtuigd dat het een boeiend proces wordt. The Times They Are A-Changin’ en NRW verandert mee. Vanzelfsprekend.

Brigit Gerritse – directeur NRW

NRW publiceert de Handreiking Verantwoord bezoek Winkelgebieden

Nu de aanpak van de Covid-19-crisis in een nieuwe fase is gekomen, vinden bezoekers hun weg weer naar de winkelgebieden. Zij zijn van harte welkom, binnen de nieuwe regels van de tijdelijke anderhalvemetersamenleving. Er zijn inmiddels voldoende protocollen die duidelijk maken hoe er gewinkeld moet worden BINNEN en net VOOR de winkel. Het is minder … Lees verder

Waar staan we als de rook optrekt?

Het coronavirus raakt de hele wereld. Overal worden mensen ziek en overlijden aan het virus. Overal zijn en worden maatregelen genomen om de (gezondheids)schade door het virus te beperken. Overal krijgt de economie daardoor een flinke dreun. Ook in Nederland zien we dat veel mensen ziek worden en overlijden. De zorg staat zwaar onder druk; … Lees verder

NRW Contributie 2020 & Covid-19

Beste NRW-leden, De situatie rondom Covid-19 heeft grote impact op onze branche en raakt daarbij ook de activiteiten van de NRW. We hebben je eerder gemeld dat een aantal van onze aanstaande verenigingsevents helaas moet worden uitgesteld. Een deel zal kunnen worden verplaatst naar een later moment in het jaar, maar het is onze verwachting … Lees verder